[O2] zasłanianie "kartonem" chłodnicy na zimę
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez OstlanderZamieszczone przez Bartosz GruzaU mnie po 3 km silnik zaczyna łapać temperaturę i ciepło z nawiewów leci, bez osłonki.
no i nie przesadzajmy, że po 3 km silnik jest zimy jak lód, odczuwalnie ciepłe powietrze dzisiaj (-6) miałem już po 500m, a to, że silnik nie rozgrzany to inna sprawa.
poza tym, tak zauważam, że najszybciej auto grzeje się kolegom, którzy nie mają żadnego wskaźnika temperatury oleju :szeroki_usmiechsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ja też mam założoną osłonę HEKO od jakiegoś czasu i rzeczywiście szybciej silnik się nagrzewa i dłużej trzyma ciepło, dodatkowo mam mniejsze opory powietrza przez bardziej aerodynamiczną sylwetkę, czyli niższy współczynnik Cx... ŻARTOWAŁEM, ale cieplej jest:-)POZDRAWIAM AWIATER
było: 105 KM i 249 Nm
mod1: 131 KM i 335,7 Nm
mod2: 147 KM i 352 Nm:-)
i stówka pękła
Nowa miłość:
XL 1000 Varadero
Komentarz
-
-
A ja dorobiłem osłonkę do S2 ale poniżej tego otworu gdzie robi Heko, czyli w zderzaku bo dopływ powietrza do turbinki chyba lepiej mieć otwarty i zimny, a od dołu szpara 3 razy większa. Ale jak z wynikami to się nie wypowiadam bo na różnice 1 minuty szybiej ciepła, czy pół litra /100 to może wiele innych czynników wpłynąć.
Mam za to przetestowane że w temp +8 st w niczym to nie przeszkadza.
Komentarz
-
-
Wprawdzie do początku zimy jest jeszcze czas, ale ja myślę, że może by tak zamiast tych różnych zasłon i przysłon założyć WEBASTO. Jest jeszcze trochę czasu to można skompletować części. W Etce widziałem to od roku 2009. Ciepły silnik mniej zużywa paliwa niż ten zimny stojący pod chmurką.
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zbig10101może by tak zamiast tych różnych zasłon i przysłon założyć WEBASTOsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Witam, panowie mam tą osłonę heko i po pierwsze:
-auto wygląda ochydnie z nią
- dolny otwór robi swoje pod rejestracją i ogrzewanie nie zmienia sie w aucie
Wkładam kartonik i już, stara poczciwa metoda, sprawdzona na wielu poprzednich autach. Ja dojeżdżam do pracy max 2 km, to sami wiecie ile ten mój silniczek 1,4 tsi moze dac ciepła.
Chętnei odstąpię tą osłonę, jak nówka, za powiedzmy o 20% niższą cenę niż na allegro.
Mój gg 6672456
ps. jestem z Częstochowy
pozdraiwam.Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
Komentarz
-
-
Heko zapobiega tylko zabrudzeniu silnika.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Ja też nie zasłaniam. Fura w cieplutkim garażu a do pracy 2,5 km (więc auto tak czy siak nie ma szans na 90-ke na wskaźniku). Ze swojej strony mogę dodać, że po chipie fura szybciej się nagrzewa.Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Dałem sobie osłonkę Heko, nawet tak ohydnie nie wygląda. :diabelski_usmiech
Mam do roboty 4km (5 min.) i daje radę. Poprzednio na tym dystansie wskazówka temp lekko drgnęła, teraz dochodzi pod 50stopni. Oba pomiary z tych samych warunkach - auto na dworze cała noc przy -5 stopniach.
Zamieszczone przez phonemanHeko zapobiega tylko zabrudzeniu silnika
Komentarz
-
-
Ja tam specjalnych różnic w nagrzewaniu nie zauważyłem. Ale czystość silnika zdecydowanie lepsza niż bez osłony wiec moim zdaniem warto.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
hotrain, a czemu nie do O2 :szeroki_usmiech :?:obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD
Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl
Komentarz
-
Komentarz